De eerbiedwaardige historie van De Stalen Band

Dansorkest De Stalen Band is een orkest met een eerbiedwaardige historie. De naam is afkomstig van de personeelsvereniging  De Stalen Band, die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgericht bij het in Leiden gevestigde metaalconstructiebedrijf N.V. Hollandsche Constructie Werkplaatsen (HCW). Het bedrijf maakte stalen constructies voor gebouwen en bruggen. De personeelsvereniging onderhield de 'stalen' band tussen de personeelsleden door het organiseren van sportactiviteiten, kaartavonden en toneel.

Ook werd een orkest geformeerd met werknemers die een muziekinstrument bespeelden. Dit personeelsorkest ging aan de slag met de dansmuziek die furore maakte in de jaren dertig en veertig. De directie van het bedrijf bood de orkestleden de kans om, met instrumenten van de zaak, op te treden binnen en buiten de poorten van het bedrijf. Het eerste optreden was op 13 februari 1941, de officiƫle oprichtingsdatum van het orkest. De foto van dit eerste optreden laat zien dat het orkest, vol trots in smoking opgesteld, het musiceren als een serieuze zaak beschouwde.

HCW is later deel gaan uitmaken van een groter internationaal geheel. Op de geboorteplek van het orkest, de voormalige bedrijfslocatie aan de Zoeterwoudseweg in Leiden, staat nu een woonwijk. Maar het orkest, met zijn blazers, ritmesectie, dirigent en twee zangers, repeteert nog steeds elke maandagavond, treedt meerdere malen per jaar op en houdt zo de mooie traditie van de dansorkesten in ere.

De Stalen Band speelt de dansmuziek van Count Basie, Duke Ellington, George Gershwin, Glenn Miller en het fameuze Nederlandse orkest The Ramblers. Maar ook swingende arrangementen van nieuwere muziek staan bij het orkest op het repertoire.